Mar Adentro si Le Scaphandre et le Papillon – filme despre libertate

Inainte de a incepe sa scriu, le-am deschis pe amandoua in IMDB si observ ca au exact aceleasi punctaj, 8.1. Nu sunt singura care gaseste o legatura calitativa intre cele doua.

Mi-a placut Alejandro Amenabar dupa ce am vazut Abre los Ojos, unul dintre filmele mele preferate. Azi, am descoperit Mar adentro, regizat tot de Amenabar, care mi-a adus aminte de Le Scaphandre et le Papillon.

Mar adentro este drama unui barbat paralizat de la gat in jos, care lupta pentru dreptul la sinucidere asistata. Viata este un drept, nu o obligatia, iar posibilitatea de a pune capat propriei existente, in situatii dramatice, ar trebui sa existe. Este si punctul meu de vedere. Stiu, e un subiect tabu. Putini sunt aceia care ar recunoaste ca sunt de acord cu „legalizarea” sinuciderii. Pana la urma, suntem proprii nostri judecatori (cum spune un personaj din Solaris), iar interzicerea sinuciderii este o decizie luata pe fundamente religioase. Ramon este un paradox. Desi vrea sa-si ia viata, negasindu-i un scop din cauza conditiei fizice, ii da esenta si scoate in evidenta importanta ei prin lupta sa pentru dreptul la sinucidere asistata.

Le Scaphandre et le Papillon (Scafandrul si Fluterele) povesteste experienta lui Jean – Dominique Baudy, un fost editor Elle, care ramane aproape complet paralizat. Isi mai poate misca doar ochiul stang. El reuseste sa gaseasca o metoda de comunicare cu cei din jur si scrie o carte despre viata sa. Baudy se vede in interiorul sau liber, precum un fluture, desi este imobilizat. Imaginatia si memoria sunt singurele cai de evadare. La fel, in Mar adentro, Ramon isi imagineaza calatoriile lui catre mare si  devine liber.

Daca adevarata libertate este cea interioara, atunci mobilitatea nu s-ar putea sa fie motivul pentru care devenim din ce in ce mai constransi? Frumusetea nu sta in concret, ci in puterea de a da o forma noua lumii cu putinele informatii la care ai acces. Frumusetea e in vise, in imaginatie, in calatoriile mintii. Asa ia nastere creativitatea.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s